TijeloRIJEČI

Književno -izvedbene radionice TijeloRIJEČI postoje od 2015. godine. Kroz različite teme bave se odnosom teksta i pokreta a također i tih odrednica u odnosu na dani ambijent. Usmjerene su poticanju kreativnosti i osnaživanju sudionika. Polaznici pronalaze vlastiti autentični izraz tijekom stvaranja književno-izvedbenog djela. 

TijeloRIJEČI nastale su kao rezultat razgovora, razmjena i želje za otkrivanjem prostora između različitih umjetničkih područja, u ovom slučaju književnosti i pokreta. Književnica Neva Lukić i performerica Josipa Bubaš tako su zakoračile u eksperimentalni proces vođenja radionice koja putem različitih književnih i fizičkih vježbi sudionike vodi na introspektivno putovanje ka ravnoteži duha i tijela.

Radionice su prilagođene osobama različitih uzrasta, od mlađih populacija, pa sve do treće dobi. Od 2015. godine održano je oko 13 radionica.

Prva radionica održana je u sklopu festivala Sedam dana stvaranja 2015. godine i istraživala je kako pokret i tekst nastaju iz danog konteksta – specifičnosti gradskog prostora (ulica, kafić, park, itd.) te fizičke i verbalne interakcije polaznika. Slijedile su radionice koje su osim osnovnog koncepta proučavanja nastanka teksta i pokreta uključivale i likovnu dimenziju, a održane su u muzejskim prostorima povodom specifičnih izložbi (Radovan Ivšić: Nepokorena šuma, 2015., MSU i Sedmo nebo- izbor iz zbirki MMSU-a, Rijeka, 2016.). Potom, dvije radionice TijeloRIJEČI-KNAP održane su 2017. godine u sklopu programa Kulturnog centra Pešćenice u suradnji s Domom za starije i nemoćne na Pešćenici: prva radionica bila je namijenjena korisnicima Doma, a druga otvorena za građanstvo. U sklopu radionice nastao je kratki dokumentarni film TijeloRIJEČI koji je snimio i režirao Tomislav Čuveljak, a može se pogledati na ovome linku:

Nakon spomenute suradnje s Domom za starije i nemoćne na Pešćenici slijede projekti financirani iz Europskog socijalnog fonda kao dio ULUPUHOVA projekta Kreativni 54 + (2019.) te projekta Sukultura udruge Domino (2020.). Taj vid radionica se uvelike bavio književnim žanrom bajke i distopijske literature. Na temelju odabranih bajki i priča/odlomaka različitih autora, polaznici su uz smjernice voditeljica stvarali vlastitu priču i njome nadahnutu koreografiju. Koreografija je u skladu s njihovim mogućnostima i do nje se dolazi putem vježbi osmišljenih da potaknu imaginaciju. Polaznici imaju slobodu u stvaranju vlastitog teksta i pokreta. Voditeljice ove radionice djeluju više kao savjetnice i moderatorice, nastojeći pronaći prikladan način rada za svaku osobu. Cilj radionice jest da polaznici spoje nastalu priču i koreografiju i potom priču ispripovijedaju kroz pokret. Većina radionica završava prezentacijom nastalih radova polaznika pri čemu se osnažuje samopouzdanje sudionika.

Radionice TijeloRIJEČI održavaju se u suradnji s različitim partnerima – Sedam dana stvaranja Pazin, MSU Zagreb, KNAP, KUC Travno, MMSU Rijeka, HDP, ULUPUH, Ogulinski festival bajke, Domino, itd.

Biografije voditeljica


Neva Lukić
spisateljica je i pjesnikinja rođena u Zagrebu. Magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Za zbirku poezije Haljina Obscura dobila je nagradu Zdravko Pucak za mlade pjesnike Matice hrvatske, Karlovac, 2010. godine. Pjesme i priče prevedene su joj na makedonski i engleski jezik. Surađuje i s drugim umjetnicima iz raznih umjetničkih područja, npr. u suradnji s redateljicom Sarom Rajaei nastao je kratak eksperimentalan film The Motel in the Well (2016.). Objavljivala je poeziju i kratku prozu u raznim časopisima/zbornicima te na radioteleviziji, a sudjelovala je i na različitim čitanjima/festivalima poezije, proze ili filma.
Objavila je: Ježenja (poezija, Fraktura, 2020.), Travka preko oblaka (slikovnica, Semafora, 2018.), More i zaustavljene priče (kratka proza, 2016.- HDP i 2018.- Treći trg, Beograd), Endless endings (kratka proza, Bokeh, Leiden, 2018.), Sjene sjemenki (poezija, HDP, 2015.), Haljina Obscura, Ljudi bez parka (kratka proza, Knjigomat, 2009.).  

Josipa Bubaš: članica AICA-e, ULUPUH-a i UPUH-a i HZSU-a. Doktorirala je na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti Svečilištu Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tjelesnosti. Kao izvođačica i koautorica sudjelovala u različitim projektima (Pino Ivančić, Vlasta Delimar, Isabelle Schad/Saša Božić, Bruno Isaković/Mia Zaluhar, Željko Drmić, Studio Artless itd.). Od 2012. godine bavi se i autorskim radom e (Bez naziva, HDLU, MSU, Perforacije festival; Bez naziva 2, Otvoreni atelje, ekscena; Unfolding, TASK Festival, Perforacije festival; Razmatanje/Ponavljanje, Perforacije festival; Rubberband, Teatar &td; Prostori izmicanja, Inkubator umjetničkih praksi baziranih na nasljeđu socijalizma; Dozivanje, Festival prvih, KNAP, Horror Vacui, Muzej suvremene umjetnosti, Barutana festival, Osijek, MLU; Neljudsko, MM Centar, Zagreb). Objavljuje likovne kritike na HRA3, a objavljivala je i različitim stručnim časopisima i na portalima, te sudjelovala na konferencijama. Kurirala je Performans Art Festival u Osijeku 2019. godine, a kao vanjska suradnica predavala je kolegij Povijest umjetnosti na ADU.

Intervju s voditeljicama o radionicama TijeloRIJEČI tijekom pandemije Covid19 možete poslušati na ovome LINKU